Knížecí rady a jiná doporučení

28. 03. 2017 8:00:00
Jistě máme všichni rádi, když nám OSN, Evropská unie, Amnesty Internacional atp. neustále něco doporučují. Různé samozvané komise nám radí, jak si máme počínat ve vztahu k migrantům a být více tolerantní ve vztahu k menšinám.

KNÍŽECÍ RADY A JINÁ DOPORUČENÍ

Jistě máme všichni rádi, když nám OSN, Evropská unie, Amnesty Internacional atp. neustále něco doporučují - zvlášť ve věcech o kterých nemají ani ponětí vzhledem ke specifickým podmínkám, ve kterých vznikly. Po každém teroristickém útoku se nám doporučuje, abychom zachovali klid a nemysleli si, že to má snad něco společného s Islámem.
Různé samozvané komise nám radí, jak si máme počínat ve vztahu k migrantům a být více tolerantní ve vztahu k menšinám. Nebo jak řešit genderovou problemtiku, která nabývá na významu přímo úměrně s počtem odborníků, které chrlí fakulty humanitních studií a podobných ústavů. Což je pochopitelné, neboť vyvstala nuntost tyto absolventy nějak zaměstnat.
A.I., dle zlých jazyků ARESTY Internacional, je posedlá především detaily z Evropského prostoru, jako jsou zločiny zvednutého záchodového prkénka a proto jim ani nezbývá moc času řešit problémy méně virtuální. Jako třeba přežívající otrokářský systém v jistých muslimských zemích, či tamější problém skutečné disikrimince žen, jenž je nedílnou součástí islámského práva.
Obzvlášť úsměvné jsou doporučení OSN v oblasti lidských práv za dobu předsednictví Saůdské Arábie - vzoru jejich dodržování..
O Tureckých doporučeních na adresu evropských států již nelze mluvit jinak, než o nehorázné drzosti, což s podivem částečně dochází i některým čelným představitelům unie.

Nicméně tak dlouho se k těmto zemím přistupovalo natolik servilním způsobem, že se nemůžeme divit jejich falešlému pocitu, který jsme v nich vypěstovali - přesvědčení o tom, že zatímco JIM vše projde, tak NÁS mají právo o těchto věcech poučovat.

RADY-POUČOVÁNÍ-DOPORUČENÍ mívají různou míru důrazu, úroveň užitečnosti, a odlišný záměr svého sdělení.
Z dějin uveďme jen několik poučných případů:

- Když se Marie Antoaneta divila steskům svých poddaných: VOLAJÍ, ŽE NEMAJÍ CHLEBA? - TAK AŤ JEDÍ KOLÁČE!
- Podobně inteligentně se v devadesátých letech divili Američané případu justiční vraždy Milady Horákové: PROČ SI NEVZALA LEPŠÍHO PRÁVNÍKA?
- A pokud naše hladina THC nepřekročila kritickou míru, uvidíme možná bez nekritického nadšení i doporučení zástupců květinových dětí z 60. let na adresu ministertva obrany: ZRUŠTE ARMÁDU A BUDE MÍR!

Naše mentalita má ovšem tyto tendence zakořeněny již od samého počátku lidského rodu, kdy ještě plnily převážně pozitivní funkce - předávání zkušeností z předchozího lovu, sklizně nebo stavby příbytků, eventuelně z boje s nepřátelským kmenem.
Jenže techniky manipulce časem pokročily a pak už vůbec nemuselo jít o dobře míněnou radu, nýbrž o způsob zvýšení svého pocitu důležitosti, či dokonce o záměrnou mystifikaci v zájmu prospěchu radícího. A někdy i v zájmu kmene nepřátelského, který tuto pátou kolonu do osady Havranů nasadil.

Přestože způsob dobrých rad a poučování nemá zrovna za cíl oklamání jejich příjemce, může nadělat spoustu škod již ze své podstaty, pokud chybí zpětná vazba a poučovateli nic nebrání v jeho spanilé jízdě a potvrzení jeho postavení: JÁ RADÍM - TY SE TÍM ŘIĎ!

Proto se také najdou lidé, co poradí člověku s těžkou depresí:
- MĚL BY SIS JÍT RADĚJI ZABĚHAT!
Nebo bezdomovci, který vybírá popelnice:
- TO MÁŠ ZA TO, ŽE TI CHYBÍ POZITIVNÍ MYŠLENÍ!

V podobných případech neplatí, že aby někdo mohl druhému poradit, musí také něco vědět a chápat, ale naprosto opačně - KDYBY VĚDĚL A CHÁPAL, TAK NEMŮŽE RADIT!

Ono je ošemetné dávat rady i svým přátelům, které známe nebo si myslíme, že je známe, stejně jako situaci, ve které se ocitli, když říkáme: JÁ NA TVÉM MÍSTĚ... - To je ten problém, neboť na jeho místě se všemi podstatnými okolnostmi a vazbami nikdy nebudeme! A pokud nejsme postiženi výjmečným stupněm představivosti a empatie, často nemáme vůbec šanci k meritu věci proniknout.
I když je mnohdy takový rozhovor s přítelem přínosnější, než konzultace u odborníka, co má patent na pravdu a na rozdíl od vás bude jeho námitky klasifikovat jako nespolupráci a příznaky duševní poruchy.
Člověk si stejně nakonec musí poradit sám a jeho život za něj nikdo neodžije, ať se tváří jako sám spasitel.

Těch neustálých rad a doporučení by v životě mohlo být pro klid duše podstatně méně. Možná by ze začátku stačilo, aby:

- Státy, které zůstaly v oblasti lidských práv na úrovni středověku, se zdrželi JAKÉKOLI rady na toto téma
- Člověk s ministerským platem si dvakrát rozmyslel, než začne radit některým rodinám, či důchodcům, jak vyžít s příjmem pod hranicí chudoby a divit se, že si nevytvořili 'dostatečnou finanční rezervu'.
- Slečna, která zrovna vylezla ze školy by se též mohla zamyslet dřív, než začne poučovat čtyřicetiletou mámu od dětí v manželské poradně.
- A my si dali více pozor na to, kdo nám radí a nejvíce na ty, coneustále opakují, jak to námi myslí dobře.

Ostatně - nenechte si moc radit ani ode mne, možná jsem Ruský agent!


Fr.Filip Dvořák

(autor je publicista, rocker a dobrodruh)


https://www.facebook.com/frantisekfilip.dvorak

Autor: František Filip Dvořák | úterý 28.3.2017 8:00 | karma článku: 39.05 | přečteno: 1288x

Další články blogera

František Filip Dvořák

Kdopak nám tu rozeštvává lidi ?

Úhybný manévr uličníka, co potají vypustí pšouk a rychle se vytratí z místa činu, aby byl mimo podezření - ustavila naše vláda na běžnou politickou praxi.

7.9.2023 v 8:11 | Karma článku: 30.58 | Přečteno: 1763 | Diskuse

František Filip Dvořák

Patologie - cesta k moci

Civilizační choroby jsou na vzestupu, Sociální napětí si vybírá svou daň. A vůli k uzdravení má organismus jen tehdy, pokud průvodní 'výhody' nemoci nepřevládnou nad jejími příznaky

14.7.2023 v 8:15 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 1612 | Diskuse

František Filip Dvořák

Pravidlo velkého a malého násilí

Když se konflikt řeší pěstí, nikdo nečeká, že to skončí podepsanou mírovou smlouvou. Pepa se v hospodě popere s Frantou, ráno si podají ruku a pivo se točí dál... Ale to je chyba - propásli jsme netušené možnosti

2.5.2023 v 8:30 | Karma článku: 29.12 | Přečteno: 1437 | Diskuse

František Filip Dvořák

Občan jako nepřítel státu

Stát to myslí vždycky dobře a jediný kdo mu to kazí jsou jeho občané. Proto by je chtěl mít nejraději v instantní formě, neboť přirozené lidské zdroje musí projít relativně pracnou úpravou

15.3.2023 v 8:00 | Karma článku: 35.15 | Přečteno: 1414 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 901 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 214 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 167 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 240 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1647

Publicista, rocker a dobrodruh Dříve: Reflex, Český deník, Metropolitan Nyní: Neviditelný Pes, Pravý prostor

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...